Friday, 18 September 2015

hubungan

Friday, 18 September 2015
register to be in  kelas International Relation indeed menyakitkan kepala especially kepada aku yang kurang pengetahuan am dan politik. agak susah nak jawab soalan2 yang keluar dari mulut sir tu. hmm selepas muhasabah diri dan yes, teruk sangat level aku ni.. aku pun surf teverything that he mentioned in class.. such as left and right political party, the spectrum, the theory, political ideology by many thinker as such karl marx, adam smith and many more.

Oooo....

Also, about Government Link Company.. masa sem 1 ada belajar dah tentang privatisation, which nak reduce procedures2 tok nenek and increase the technology that will bring advantages to the company. seperti increase effectiveness and buang all the bureaucracy yang menyusahkan dan mengusutkan. but today, i find it more than that. yes, im proud of myself sbb nampak la berkembang juga otak tu.

lagi satu, margaret tatcher. finally aku tengok juga movie Iron Lady (2012) itu.. dan i can see better than reading. but reading is always the best okay. cuma movie is for better understanding and baik untuk kuatkan ingatan sebab you can see the visualisation okay.

dan aku cuba rujuk balik negara2 yang masih mengamalkan monarki dan adakah mereka guna presidential or parliamentary sytem. so basically, sir cakap bila mana ada pilihan raya untuk presiden so automatic kita boleh tahu dia ialah presidential. not necessary all republican country using presidential system. contohnya, negara Singapura. Am i correct ?

i also watched Queen Elizabeth and Queen Victoria full documentary, i learn their history and all. i find it very interesting and worth watching.



No comments:

Post a Comment

Tambah link blog, insyaAllah saya singgah :D

Amira's Blog © All Rights Reserved. 2010-2016